Holcim a Montcada i Reixac reuneix prop de 300 persones a la Jornada de Portes Obertes

  • Aquesta iniciativa se celebra anualment amb l'objectiu de donar a conèixer la seva activitat industrial en una aposta per la sostenibilitat i la transparència 
  • La fàbrica ha acollit durant la jornada la iniciativa “Bus a cegues” de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), que promou visites a instal·lacions industrials amb motiu de la Setmana del Turisme Industrial 
  • Una recreació teatral de la història de la fàbrica i noves activitats didàctiques sobre economia circular i la construcció amb el ciment, entre les novetats de la Jornada 

La fàbrica de Holcim a Montcada i Reixac ha celebrat la tradicional Jornada de Portes Obertes, que va reunir aquest dissabte prop de 300 persones, entre veïns de Montcada i Reixac, membres d'entitats locals i familiars de treballadors. A més, aquest any Holcim s'ha sumat a la iniciativa “Bus a cegues”, promoguda per la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC) en el marc de la Setmana del Turisme Industrial, per la qual cosa durant la jornada també ha rebut visitants de la comarca interessats en aquest tipus d’instal·lacions. 

Els assistents han gaudit de la tradicional visita guiada per les instal·lacions a bord d'un tren i a peu, acompanyats pel personal de la fàbrica, fet que els va permetre conèixer de primera mà el procés productiu del ciment. Així mateix, l'esdeveniment va oferir una àmplia gamma d'activitats per a tots els públics centrades en tres àmbits: la història de la fàbrica, la rellevància del ciment al sector de la construcció i la materialització de l'aposta per la sostenibilitat. A més, aquest any s'han potenciat les activitats lúdiques i educatives per als més petits, com ara els tallers de construcció d'objectes amb mini maons i ciment. 

Image
Holcim puertas abiertas montcada

Compromís amb la sostenibilitat 

L'eix central de la jornada ha estat destacar el ferm compromís de Holcim amb la descarbonització i l'economia circular. Els participants han assistit a exposicions sobre les darreres innovacions a la planta, com el camió banyera 100% elèctric, el primer d'aquestes característiques a tot Espanya. També s'han projectat audiovisuals sobre l'avenç cap a la producció de ciment de baixa empremta de carboni i circular, que possibiliti construir el que és nou a partir del que és vell. 

A més, petits i grans, han gaudit participant a l'innovador taller “Dona-li de menjar al forn”, un joc pedagògic dissenyat per educar sobre l'economia circular a la indústria del ciment. A través d'una experiència interactiva, permet conèixer com els residus i les primeres matèries poden ser utilitzades com a recursos i font d'energia en la producció industrial, contribuint a la sostenibilitat i reduint l'impacte ambiental. 

Història i patrimoni industrial 

La fàbrica de Montcada no només és un referent en innovació, sinó també en història, i és el que s'ha destacat amb la recreació històrica, que ha permès als assistents viatjar en el temps i conèixer els inicis de la fàbrica de manera amena i divulgativa. Així mateix, els visitants han recorregut la "Sala del Centenari", on s'han exposat documents i fotografies que narren els més de 100 anys d'història de la planta i la seva importància per al desenvolupament industrial de Catalunya. I, a més, els més petits han gaudit del circuit de modelisme ferroviari, amb trens i vagons que transporten ciment, recreant la importància que sempre ha tingut el ferrocarril com a mitjà de transport imprescindible per al desenvolupament de la fàbrica. 

Vicente Pedro, director de la planta, ha ressaltat el valor d'aquesta jornada per enfortir la relació amb la comunitat: “el nostre objectiu és que els ciutadans, especialment els veïns de Montcada i Reixac, puguin conèixer de primera mà el nostre compromís amb la sostenibilitat i economia circular. Aquest esdeveniment ens ofereix l'oportunitat de mostrar com estem liderant la transformació de la indústria del ciment cap a un futur de zero emissions netes i circular”. 

El director també ha animat els assistents a transmetre a qualsevol veí o entitat que "les portes de la fàbrica estan obertes els 365 dies de l'any". 

Aquesta cita anual ha crescut en importància amb el pas dels anys, amb un augment notable de participants, cosa que reflecteix l'interès per conèixer de prop l'activitat de la companyia.