Holcim comparteix les actuacions d'economia circular i descarbonització en el fòrum de diàleg amb la comunitat de Montcada
- En el marc del compromís per la transparència sobre la seva activitat i el seu comportament ambiental, la fàbrica ha celebrat el Comitè Local d'Informació i Sostenibilitat.
- Durant la trobada, s'ha informat de les principals accions de la fàbrica en matèria d'economia circular, descarbonització i mobilitat elèctrica.
- Es presenta en públic la metodologia BIRS, com a sistema per mesurar el progrés de la biodiversitat al Turó de Montcada i es comparteixen els principals indicadors ambientals i els controls de la qualitat de l'aire.
Aquest dimarts s’ha celebrat el Comitè Local d'Informació i Sostenibilitat (CLIS) de la fàbrica de Holcim a Montcada i Reixac, un fòrum de diàleg de caràcter anual on l'equip de la planta comparteix el balanç de l'activitat, apostant per la transparència i per un model participatiu.
A la trobada hi han participat representants d'entitats veïnals, culturals i esportives del municipi, així com del sector del ciment i diputats de diferents partits parlamentaris, convertint-se en un exercici de transparència sobre l'activitat de la fàbrica i en un espai on resoldre els possibles dubtes sobre la seva activitat. El director de la fàbrica, Vicente Pedro, ha iniciat la presentació recordant que “un any més, la fàbrica de Montcada i Reixac renova el seu compromís amb la descarbonització de la indústria desenvolupant iniciatives i accions enfocades a l'economia circular”.
A l'exposició, s'ha posat èmfasi en el fet que la fàbrica de Montcada i Reixac desenvolupa la tecnologia ECOCycle®, aconseguint una cartera de productes basats en ciment que inclou, almenys, un 10% de materials reciclats procedents de la construcció i la demolició. Per això, s'ha insistit en la voluntat de “continuar construint infraestructures i edificis de Catalunya amb un material que, en la seva composició, incorpora materials reciclats i que és clau per convertir en realitat el concepte de construcció circular”.
Un altre dels aspectes analitzats ha estat la valorització energètica amb biomassa, aconseguit un percentatge de substitució del 49%, a més de l'aposta per la descarbonització de la flota, comptant amb el primer camió banyera 100% elèctric que opera entre la fàbrica de Montcada i el planter del Garraf. En aquest sentit, amb l'objectiu de continuar mantenint el lideratge en matèria de descarbonització, s'ha avançat el full de ruta cap a les zero emissions netes de la companyia, així com projectes que milloraran l'eficiència energètica i la reducció de la petjada hídrica.
La trobada també ha servit, un any més, per informar dels principals indicadors ambientals i controls que es duen a terme als diferents vectors: qualitat de l'aire, aigua, residus o sorolls, entre d'altres; o la reducció d'emissions de CO2 durant el procés de producció. Uns controls i inspeccions que fan les administracions reguladores competents i que avalen les auditories, tant internes com externes.
El CLIS també ha estat una nova oportunitat per posar en valor la restauració de l'antiga pedrera del Turó de Montcada. I, en especial, per la iniciativa presentada en públic del projecte Biodiversity Indicator and Reporting System (BIRS), una metodologia per determinar el nivell de riscos i oportunitats per a la biodiversitat als espais miners i monitoritzar-ne l'evolució any rere any. Seguint el model desenvolupat conjuntament amb la UICN, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura de les Nacions Unides, es materialitza el compromís de Holcim per monitoritzar l'impacte positiu sobre la biodiversitat, i que sigui mesurable i quantificable. També s'ha destacat el model participatiu, a través de l'acord de custòdia, amb l'entitat conservacionista ACER i el conveni amb el Parc Natural de Collserola per a ús públic del Turó de Montcada, com a exemples per il·lustrar com els enfocaments basats en la natura proporcionen solucions que garanteixen la conservació i la bona salut dels ecosistemes naturals a llarg termini, alhora que beneficien l'entorn i la societat.
Fotografia de la reunió anual del Comitè Local d'Informació i Sostenibilitat (CLIS) de la fàbrica de Holcim a Montcada i Reixac @Holcim